in de pers
GET STARTED brochure

"Werken met mijn hersenen en mond gaat me stukken beter af dan met mijn handen. Dat heb ik Christine van MatchKracht verteld toen ze een bedrijf voor me ging zoeken. Hier kan ik groeien. Weet je, eigenlijk is dit gewoon een droombaan voor mij. "Gevlucht voor de oorlog in Kosovo. Een high-school drop out. Geen baan. Daan Kodra (17) uit Breda mag dan een glimlach op zijn gezicht hebben, het leven heeft hem tot nu toe nog niet echt toegelachen. Maar sinds een paar weken probeert hij zijn leven weer een beetje op de rails te krijgen, met hulp van het nieuwe, regionale jongerenproject Matching.

Eerst het vervelende verhaal:

Tot zijn zevende woonde Daan in Kosovo, dat toen in oorlog was met buurland Servi뮠Die oorlog kostte Daans vader, het leven. Toen de bommen vlak naast het huis van de familie Kodra tot ontploffing kwamen, liet zijn moeder alles achter en vluchtte met haar kinderen naar Nederland. Na vele omzwervingen is de familie in Breda beland.
Maar die ellende was blijkbaar niet genoeg: Daan was dertien toen zijn oudste zus, die in het Dominicaanse Republiek verbleef, werd doodgeschoten. Zomaar. "Daar heb ik het nog altijd moeilijk mee, er is nooit een dader opgepakt."
Daan zelf kwam na de basisschool terecht op een middelbare school in Breda. Na twee jaar stuurde de schoolleiding hem weg. Volgens Daan gaf de school 'onverwerkte oorlogstrauma's' als reden om hem weg te sturen. Zijn moeder was razend, maar kon niets aan de beslissing doen. "De school wilde mij naar een andere middelbare school sturen, waar ik volgens hen beter geholpen zou worden."
Maar de jonge vluchteling schreef zich nooit op die andere school in. "Ik vond het niveau te laag", aldus Daan. Vervolgens zat hij zeven maanden thuis. "Na een week had ik dat wel gezien en wilde ik weer naar school, helaas was het jaar al begonnen. En kon het blijkbaar niet meer.''

En nu waarom het weer beter gaat:
Daan heeft een match.Met Christine.
En dan gaat het niet over liefde, maar over werk.

Daan hoorde Christine de Moor praten over Matching. Een relatief nieuw project voor jongeren in Zuidwest-Nederland. Het project ondersteunt jongeren die wel potentie hebben, maar door schoolsystemen of persoonlijke problemen vastlopen en probeert ze aan een baan of opleiding te helpen. Het is een initiatief van bemiddelingsbureau Matchkracht, het ROC en de Brabants- Zeeuwse Werkgeversorganisatie. Het project heeft als doel om ieder jaar 25 jongeren zonder diploma te koppelen aan een werkgever.

Christine de Moor: " Wij hechten vooral waarde aan een persoonlijke, directe en individuele aanpak. Na een plaatsing bij een bedrijf of opleiding blijven wij de jongeren in de gaten houden.''

Voor Daan is Matching in elk geval een uitkomst. Hij volgt nu een snelcursus voor elektromonteur. Daan is blij en heeft het gevoel dat zijn leven weer een beetje vorm krijgt. Zijn grote droom is echter piloot te worden bij de Luchtmacht. Omdat daar een havo-diploma voor nodig is, gaat Daan na de cursus verder studeren.

Piloot bij de Luchtmacht? Een vreemde keuze voor een jongen die juist vluchtte voor de oorlog? Laconiek: "Ik was als kleine jongen niet bang, waarom zou ik nu wel bang zijn."